Postupu při žádostech o uznávání předmětů na KFJL

Vážené studentky, vážení studenti,

rádi bychom vás informovali o postupu při žádostech o uznávání předmětů na KFJL. Tento administrativní proces se od zimního semestru 2021 stává obtížnějším z důvodu postupného přechodu na nový studijní program (tzv. „nová“ akreditace). To mimo jiné znamená, že předměty z předchozího programu nebudou dále nově vyučovány a je tudíž nutno vyjasnit, jak a zda budou existovat jejich ekvivalenty v „nové“ akreditaci. Nabíhající studium je totiž jinak strukturováno včetně jiné kreditové zátěže u většiny předmětů. Pro lepší přehlednost tedy uvádíme několik modelových situací a připojuji tabulku (pro Bc. studijní program).

 

JSEM STUDENTEM BAKALÁŘSKÉHO PROGRAMU:

  • V přiložené tabulce můžete vidět, které předměty je nutno mít splněno ve „staré“ akreditaci, aby bylo možno uznat předmět v akreditaci „nové“.
  • Literární předměty nebudou vzhledem k jiné struktuře uznávány, student si ale může s vyučujícím domluvit individuální studijní plnění, které zohledňuje jeho předchozí studium ve „staré“ akreditaci a zároveň dovoluje splnit vše, co je v předmětu aktuálně navíc.
  • Předměty, které v „nové“ akreditaci nemají ekvivalent, lze uznat jako volitelné.

 

JSEM STUDENTEM NAVAZUJÍCÍHO MAGISTERSKÉHO PROGRAMU:

  • Vzhledem k podstatné odlišnosti mezi „starou“ a „novou“ akreditací (jiná struktura, hodinová dotace i kreditová zátěž) bohužel nelze předměty ze staré akreditace uznávat v rámci nového studijního programu.
  • Vždy je ale možno se individuálně domluvit na plnění, které zohledňuje předchozí studijní trajektorii a splněné předměty.

 

Obecně stále platí, že konečné slovo při uznávání předmětů má garant programu spolu s vyučujícím předmětu. Výše uvedené informace i přiložená tabulka mají za cíl pomoci k lepší orientaci při plánování žádosti o uznávání předmětů.

S případnými dotazy se neváhejte obracet na vedení nebo sekretariát KFJL (tomas.klinka@pedf.cuni.cz, katerina.esserova@pedf.cuni.cz)