Přednáška

Vážené studentky, vážení studenti,

zveme Vás na přednášku: Náročné chování jako způsob komunikace u lidí s intelektovým postižením a/nebo autismem.

Přednášku povede světový odborník na podporu lidí s mentálním postižením, Tony Osgood, kterému v Česku vyšla kniha Podpora pozitivního chování u osob s PAS a intelektovým postižením. Tony vás poutavě zasvětí do problematiky náročného chování a ukáže vám cesty, jak mu porozumět a řešit. Tlumočení do češtiny je zajištěno. Úvodní přivítání zajišťuje doc. PhDr. Jan Šiška, PhD.

Kdy: 19. 3. 17.30–19.30
Kde: Aula Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy (Magdalény Rettigové 4, Nové Město)
Více informací: zde
Registrace není nutná, účast je zdarma.

Témata:

  • Chování náročné na péči (sebepoškozování, agrese, neklid) – co už o něm víme
  • Náročné chování jako způsob komunikace
  • Pozitivní přístupy k náročnému chování
  • Co je a jak vznikl koncept Podpory pozitivního chování?
  • Inkluze, nikoli vyloučení: Koprodukce a přístup zaměřený na člověka
  • Příklady funkčních postupů v řešení náročného chování

Pro koho je přednáška určena:
Kromě lidí s intelektovým postižením a jejich rodin je přednáška vhodná zejména pro ty, kteří se ve svých studiích, profesně či jinak věnují práci s lidmi s mentálním postižením a jejich právům (studenti, psychologové, pracovníci v sociálních službách, terapeuti, političtí analytici, sociologové). Je určená také těm, kteří se s nimi mohou setkat při výkonu svých povolání (policisté, lékaři, úředníci, politici). Vítáni jsou ale  všichni, kteří mají o téma zájem a chtějí se o něm něco dozvědět.

Tony Osgood
Tony Osgood pracoval téměř dvacet let jako vedoucí lektor v oboru Intelektové a vývojové poruchy na univerzitě v Kentu. Vyučoval studenty a organizace v oblastech náročného chování, přístupů zaměřených na člověka, autismu a podpory pozitivního chování. O těchto tématech přednášel i v evropských zemích (Norsko, Malta). Pracoval v přímé péči i v diagnostických centrech, nyní poskytuje konzultace a naplno se věnuje psaní.

Přednáška v Praze se koná ve spolupráci katedry speciální pedagogiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a Společností pro podporu lidí s mentálním postižením.