Film ve výuce dějepisu II.

Určeno pro: NMgr.
Vedoucí: J. Pinkas

Kód SIS: OPND2D117B
Popis SIS: Specializační didaktický kurz II A


KURZ JE POVINNĚ VOLITELNÝ.

Kurz rozvíjí kompetence práce s filmem ve výuce dějepisu. V rámci semináře budeme analyzovat vhodné zdroje, vytvářet výukové jednotky využívající audiovizuální materiály a přemýšlet o vhodných vzdělávacích cílech a postupech spojenými s užitím tohoto materiálu.

V tomto semináři navážeme na kurs „Film ve výuce dějepisu“, ve kterém jsme se seznámili se základními technikami práce s audiovizuálním materiálem při výuce dějepisu (absolvování tohoto kursu je výhodou, nikoli podmínkou účasti v semináři). Práci s filmem položíme do souvislostí s rozvojem historické gramotnosti a  naplňování principů historického myšlení. Na příkladu práce s filmem si budeme ilustrovat, co znamená rozvíjet narativní kompetence, orientaci v čase, schopnost klást otázky, reflektovat kontinuitu a změnu v dějinách atd. Ukážeme si také přesahy spojené s tímto tématem do jiných vzdělávacích oborů, především do občanské či mediální výchovy.

Materiálově budeme vycházet především z historického filmu reflektující osmnácté až dvacáté století z české i světové produkce, ale dotkneme se i otázky využití dokumentárních snímků a dobových filmových pramenů (např. týdeníků). V semináři budeme diskutovat silné a slabé stránky konkrétních titulů, či spíše konkrétních scén z těchto titulů a uvažovat o návaznosti na jiné typy pramenů (vzpomínky, pramen úřední provenience, karikatura, fotografie, plakát), do nichž můžeme tyto scény zařadit.

V rámci semináře budou studenti zpracovávat a prezentovat své vlastní návrhy na využití filmů ve výuce. Klasifikačním předpokladem je jednak prezentace tohoto materiálu v rámci semináře a odevzdání písemné podoby této prezentace na konci semestru, jednak kolokvium o vybraném odborném titulu ze seznamu literatury (viz příloha).

Film ve výuce dějepisu II - seznam literatury

Zakončení

- dle SISu